четвртак, 23. јун 2011.

TERASE I BALKONI
TERASE I BALKONI
KAO SPAS OD STRESADanas, kada ljudi žive sve nekvalitetnije i kada je stres postao sastavni deo života prisutna je sve veća glad za prirodom(nekima je ta glad za novcem). Svakome je potreban bar maleni kutak u kome će pronaći mir i odmor od svakodnevnice. Terasa uređena prema sopstvenom ukusu može da postane prava oaza.
         Da bi terasa zablistala punim sjajem, neophodno je slediti određena pravila pri odabiru biljaka koje će se na njoj naći.Neke naći ,a neke ukrasti (ovo nepreporučujem van Srbije). S obzirom da rastu u ograničenom prostoru, bitno je da one nemaju duboko korenje i da ne idu u visinu. Kada su u pitanju stambene zgrade, na terasama stanova niske spratnosti treba da se nađe cveće sitnijih cvetova i listova i nežnijih boja, dok su biljke krupnih cvetova i listova i jarkih boja namenjene terasama stanova koji se nalaze na višim spratovima. U žardinjerama na ovim terasama treba posaditi biljke niskog rasta, a intresantno je i začinsko bilje koje je sve zastupljenije (timijan,matičnjak,origano nana).

Jarke boje cvetova

dobrodoslica
    Prema aktuelnim trendovima, atraktivnu baštu čine cvetovi crvene, narandžaste i roze boje. Obzirom na pomenutu šarenolikost, saksije i vaze bi trebalo da budu iste boje. U ponudi ima saksija raznih oblika, veličina, plastičnih i onih od porozne gline. Moguće ih je poređati po podu, policama, okačiti na zid ili na unutrašnju stranu ograde. Podmetače za saksije jednom nedeljno treba prazniti jer je voda koja se u njima zadržava magnet za komarce.Park na krovu 

Rasveta i cveće

Idealno mesto za velike saksije i žardinjere u kojima je zasađeno cveće krupnih listova i jarkih boja je ugao terase. Bitan je i raspored rasvetnih tela koja treba da naglase harmoniju koja je postignuta dobrim izborom boja i tako omoguće potpun ugođaj u večernjim satima. Veliki je izbor lampi, sveća, baklji, a za naglašavanje noćnih efekata savršeno će poslužiti raznobojne staklene lanterne u obliku flaša u kojima su zapaljene svećice. Mnoštvo je i ugradnih rasvetnih tela koje s poda osvetljavaju cveće i pružaju nezaboravan ugođaj.

Tonovi i detalji

Od izabranih boja i vrsta biljaka u velikoj meri zavisi i boja detalja koji se nalaze na svakoj terasi i čine ugođaj potpunim. Cveće mirnijih boja prate veseli i šareni detalji, poput stolnjaka i jastučića za stolice. Međutim, razigranu baštu treba da prate detalji u jednom tonu kako bi vizuelno smirili postojeću atmosferu. Neizostavni su i mirisni štapići, tanjirići sa ukrasnim kamenčićima, velike sveće koje treba staviti između saksija.

Nekim biljkama šteti mnogo sunca pa ih je potrebno zaštiti suncobranom, platnenim, trščanim ili suncobranom od bambusa(izbegavati). Druge, pak, mogu da posluže kao paravan i obezbede željenu privatnost (preporučujemo).
Surfinija na ogradi
Izvinjavam se zbog velikih slika ali nisam mogo da odolim,a da lepotu neprikazem grandiozno kakva i jeste.

2 коментара:

  1. Анониман23. јун 2011. 20:46

    i u Negotinu su ovakve tarase ali sa ukradenim sadnicama iz parka ha,ha ,ha .

    ОдговориИзбриши