четвртак, 30. јун 2011.

MANDEVILA NOVA VRSTA KOD NAS



Mandevilla, Dipladenija ili Brazilski jasmin

Subota, 13 Stude



Ova vrlo otporna i lijepa penjačica spada u porodicu zimzelena (Apocynaceae). Ime je dobila po britanskom vrtlaru Henryju Johnu Mandevillu koji je donio u V. Britaniju prve primjerke vrste Mandevilla laxa. Naziv Dipladenija potječe iz starogrčkog jezika (dipl`oos-duplo i aden-žlijezda) po istaknutim dvostrukim žlijezdama na rubu tučka. 
Na našem tržištu Mandevilla se u većoj količini pojavila prije nekoliko godina i počela je da oduševljava mnoge ljubitelje baštenskog i balkonskog cvijeća svojom ljepotom.
Vrlo je zahvalna biljka koja cvijeta tijekom cijele godine, sve dok temperature ne padnu ispod 15°C. 
Stabljike dostizu duzinu od 1,5 sve do 9m, zavisno od vrsti, listovi su eliptični na vrhu zašiljeni i sjajni, cvjetovi su ljevkasta oblika, bijele, ružičaste ili žute boje, a neke vrste imaju mirisne cvjetove npr. Mandevilla laxa. Mliječni sok ove vrste kojim je ispunjena stabljika vrlo je otrovan pa bi trebalo prilikom obrezivanja zaštititi ruke.

USLOVI GAJENJA
Pošto je Mandevilla tropska biljka (većina vrsta potječe iz južne Amerike oko 90 vrsta i iz centralne Amerike 21 vrsta), odgovara joj topla tropska klima i visoka vlaga zraka. Smjestite je na polusjenovito mjesto. Idealna temperatura za njeno cvjetanje je oko 20°C, a od listopada do veljače odgovara joj temperatura od 15 °C kada se unosi u kuću, kako se ne bi smrznula.Kada je unesete u zatvoreni prostor može se dogoditi da joj počne opadati lišće. Ne očajavajte, u tom slučaju samo je nastavite pomalo zalijevati (nikako previše) i odstranjujte odumrle listove kako bi spriječili razvoj bolesti. Na proljeće će se ogoljele grane pomladiti, malo ćete ih porezati i biljka će opet dobiti lijep izgled ukoliko je zimi niste previše zalijevali ili presušili.


SUPSTRAT I ZALIJEVANJE:
Supstrat za sadnju Mandeville trebao bi biti humusno - propusni i vlažan, a voda se ne bi smjela zadržavati u cvjetnom loncu ili podlošku jer to pospješuje razvoj gljivičnih oboljenja.
Zalijevati je najbolje odstajalom vodom temperature prostora u kojem biljka raste, a zimi se količina vode za zalijevanje smanjuje, pošto biljka tada ulazi u fazu mirovanja (uvijek je najbolje vlažnost supstrata jednostavno probati prstom i pogledati u podložak ispod posude da nije ostalo vode). Između dva zalijevanja supstrat bi na površini trebao biti suv najmanje dva dana, a zimi pet do šest dana!
PRIHRANA I NJEGA:
U proljeće, našu od zime izmučenu Mandevillu treba presaditi u nešto veću posudu, dodati šačicu glisnjaka te porezati odumrle i pre dugačke grančice. Ako je u dovoljno velikoj posudi u proljeće je potrebno početi s prihranom mineralnim ili organskim gnojivom koje sadrži veću količinu azota i kalija, što postiče rast i razvoj novih izboja. Prihranjuje se svakih 15 dana. Ukoliko je biljka tek presađena treba pričekati s prihranom najmanje 20 dana.
Nadalje potrebno je preventivno poprskati biljku insekticidom širokog spektra ili nekim bio - preparatom zbog obrane od lisnih vašiju, grinja i crvenog pauka. Prije nego pupovi previše narastu bilo bi dobro zaštititi biljku i fungicidom .
RAZMNOŽAVANJE:
Mandevilla se razmnožava reznicama stabla, najbolje u proljeće ili ljeto.
Stabljične reznice dužine oko 10 cm, umoče se u hormone za zakorjenjivanje, posade u mješavinu treseta i pijeska (1:1), malo se zaliju i ostave na sjenovitom mjestu (najbolje na temperaturi od 25°C i visokoj vlazi) da miruju. Reznice se uzimaju oštrim nožem, reže se ispod dobro razvijenog koljenca, a donji listovi se odstrane. Reznica ne bi trebala imati više od četiri lista, zbog prevelike transpiracije.
VRSTE I KULTIVARI
U svijetu postoji preko 100 vrsta Mandevilla, no kod nas se može nabaviti samo mali broj vrsta. 
To su najčešće:
Mandevilla splendens sa velikim roza - bijelim cvjetovima, 
Mandevilla sanderi koja ima cvjetove u paru, roza boje sa žutom sredinom, a uzgojeni su i mnogi hibridi ove vrste,
Mandevilla boliviensis sa bijelim cvjetovima žute sredine,


Mandevilla laxa sa potpuno bijelim cvjetovima koja se naziva i čileanski jasmin te dvije novije sorte na tržištu; Sundaville (registrirana marka japanskog proizvođača Suntory Flowers Limited) i Tropidenia(registrirana marka Švajcarskog proizvođača Jörga Meyera) koje imaju građu korijena prilagođenu za preživljavanje sušnog razdoblja bez puno zalijevanja. Ali nije to poenta poeta je sto su Japanci registrovali i violu (ljubičicu) koja je proizvedena iz reznice i koju moze razmnozavati samo onaj ko plati licencu.Ista firma je zastitila i surfine i caliobrahe.Pa i kod nas se uči na fakultetu genetički inzinjering samo sto nisam još čuo da je neko to što je naučio mogo da primeni.



Violina ,Viola
,kao i verbenu Temari koja fantasticno prekriva zemljište i otporna je na sušu,takodje primenjena genetika.Mnoge bi začudilo što Holandija zaradjuje više od izvoza cveca nego od bilo koje druge grane privrede. 

verbena Temari
Zašto sam sve ovo pisao,pa da malo promenim temu dosadna je politika hteo sam da pokazem kako moze da se zivi od rada i znanja koje se i te kako naplaćuje,svakako ne u Srbiji jer je ovde tema politike,poltrona ,ljigavaca i svakojakih gmizavaca neiscrpna i njima nije potrebno nikakvo znanje samo partiska knjizica.




5 коментара:

  1. Анониман1. јул 2011. 10:51

    http://www.youtube.com/watch?v=W2czf7GQbS4
    jel ima ovo veze sa komunalom i pregovorima?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман1. јул 2011. 10:58

    da pitamo maloga Jozu mozda on zna nesto o tome ako je uspeo da proda kosu.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман1. јул 2011. 11:16

    Pa moze da prodaje on nema sukob interesa,frizerski saloni u komunalu zatvoreni,a on je glavni za projekte iz donacija,mozda ce komunal da izvozi perike.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман1. јул 2011. 14:22

    MOZDA SI MISLIO NA OVAJ SPOT
    http://www.youtube.com/watch?v=uwoqAsClwdM

    ОдговориИзбриши
  5. ne nisam mislio ni na taj spot,drzite se teme posta,znaci cvece ,cvece ...

    ОдговориИзбриши